Απαλλαγείτε από τους πόνους στις αρθρώσεις
Με την πάροδο της ηλικίας, οι αναβολικές διεργασίες του σώματος που είναι υπεύθυνες και για την επιδιόρθωση των χόνδρων, μειώνονται. Με τον καιρό, βλάβες αρχίζουν να αθροίζονται στους χόνδρους και η κινητικότητα των αρθρώσεων μειώνεται ενώ αρχίζει ο πόνος. Η πιο συχνή μορφή βλάβης των αρθρώσεων λόγω ηλικίας είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα, είναι χρόνια ρευματική πάθηση και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή καταστροφή του χόνδρου και στη συνέχεια του οστού της άρθρωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οστικές προεξοχές (οστεόφυτα) τα γνωστά ως ‘‘άλατα’’. Η συγκεκριμένη πάθηση, εκτός από πόνο, οδηγεί σε δυσκαμψία, διόγκωση και τέλος στην απώλεια κινητικότητας.

Ο χόνδρος είναι ένας αδιαφανής, λευκός, ελαστικός, λείος, στιλπνός και υγρός συνδετικός ιστός. Αποτελείται από συγκεκριμένα κύτταρα που ονομάζονται χονδροβλάστες, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με κολλαγόνο και γλυκοζαμινογλυκάνες. Εντοπίζεται στα αυτιά, τη μύτη, το θωρακικό κλωβό, συνδέει τους μύες με τα οστά και βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους και στις αρθρώσεις μεταξύ των οστών, όπου και μιλάμε για αρθρικό χόνδρο.

Η ύπαρξη υγειών χόνδρων μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε μια καλή ποιότητα ζωής με ελευθερία κινήσεων, χωρίς πόνους.

Στην Ελλάδα πάνω από 800.000 το χρόνο θα νοσήσουν από οστεοαρθρίτιδα. Η πάθηση προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες και κυρίως μετά την ηλικία των 65 ετών ενώ μέχρι την ηλικία των 55 ετών προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες.

Οι αρθρώσεις που είναι πιο επιρρεπείς σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις, είναι τα γόνατα, τα ισχία και οι αρθρώσεις που σηκώνουν μεγάλο βάρος. Επίσης επηρεάζονται συχνά οι μικρές αρθρώσεις των δακτύλων στα χέρια με «παραμορφωτική αρθρίτιδα», οι αρθρώσεις στα δάχτυλα των ποδιών αποκτούν «κότσι» ή «σφυροδακτυλία», οι καρποί, οι μικρές αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη και κυρίως στη μέση και στον αυχένα. Γενικά μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα.

Μπορεί να έχουμε πόνο, διόγκωση, θερμότητα και «τρίξιμο» της άρθρωσης (ο πόνος επιδεινώνεται κυρίως κατά το τέλος της μέρας). Επίσης, παρατηρείται πόνος και δυσκαμψία μετά από παρατεταμένη ακινησία (π.χ. πολύ ώρα στην καρέκλα ή πρωινή έγερση από το κρεβάτι) και τα συμπτώματα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σημαντικό είναι να μην είμαστε υπέρβαροι ενώ πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που προκαλούν υπερβολική πίεση στην άρθρωση (π.χ. να αποφεύγουμε να δουλεύουμε γονατιστοί ή να ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες ιδίως όταν υπάρχει ήδη πρόβλημα στο γόνατο).

Η άσκηση μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων, τη δυσκαμψία και αυξάνει την ευλυγισία, τη μυϊκή ενδυνάμωση και τη δύναμη. Επιπλέον βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, κάτι που είναι σημαντικό, γιατί στους υπέρβαρους καταπονούνται περισσότερο οι αρθρώσεις. Η άσκηση της οστεοαρθρίτιδας απαιτεί 30 λεπτά και πρέπει να γίνεται σχεδόν κάθε μέρα με ήπιους ρυθμούς.

Οι τρεις τύποι άσκησης που είναι κατάλληλοι είναι οι ασκήσεις εύρους κίνησης των αρθρώσεων, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι αεροβικές. Βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής κίνησης των αρθρώσεων, ανακουφίζουν από τη δυσκαμψία, βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνουν την ευλυγισία.

Θεραπευτικές ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η θειϊκή γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, έχει δειχθεί ότι παρέχουν ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας σε αρκετούς ασθενείς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι καθυστερούν την πρόοδο της καταστροφής της άρθρωσης και επομένως υπάρχει χρόνος για βελτίωση της κινητικότητάς της. Χορηγούνται σε καθημερινή βάση και σταδιακά μειώνεται η ανάγκη για μακρά λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες παρενέργειες από τη λήψη τους και είναι καλά ανεκτά από το στομάχι. Έχουν τον περιορισμό ότι επηρεάζουν την παραγωγή μόνο του 20% των συστατικών του χόνδρου.

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, εξειδικευμένα βιοενεργά πεπτίδια που διεγείρουν την ανάπλαση του χόνδρου χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της οστεοπόρωσης με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα πεπτίδια πατενταρισμένα ως Fortigel από τον γερμανικό κολοσσό Gelita, που στην Ελλάδα κυκλοφορούν με την εμπορική ονομασία CH-Alpha, τα εμπιστεύονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την αντιστροφή των βλαβών του χόνδρου και από οστεοπόρωση και από κακώσεις. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν πως τα πεπτίδια αυτά συνδέονται στους υποδοχείς των χονδροκυττάρων και επάγουν αύξηση της παραγωγής των συστατικών του χόνδρου και των διαδικασιών αναγέννησής του.

Επιτυγχάνουν έτσι, η αναγέννηση του χόνδρου να γίνει και πάλι πιο γρήγορη από την καταστροφή του και να αυξηθεί και πάλι το πάχος του με τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων να αποκαθίσταται σταδιακά. Σε ένα μήνα η διαφορά στην ποιότητα ζωής αρχίζει να είναι εμφανής αλλά χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία για να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση των χόνδρων. Η θρέψη του χόνδρου, σε αντίθεση με τους άλλους ιστούς, δεν γίνεται με αιμοφόρα αγγεία, αλλά με διάχυση. Το γεγονός ότι δεν έχει αιμοφόρα αγγεία εξηγεί γιατί θεραπεύεται τόσο αργά.

Όταν η βλάβη των χόνδρων έχει προχωρήσει τόσο ώστε ο πόνος να μας εμποδίζει από τις καθημερινές μας ασχολίες, προϊόντα όπως το CH-Alpha PLUS δίνουν την λύση, προσφέροντας γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, χάρη στο εκχύλισμα Rosa canina (Αγριοτριανταφυλλιά) που περιέχει, ενώ παράλληλα αναπλάθει τον χόνδρο ώστε να λυθεί η αιτία που προβλήματος.

Για άμεση τοπική ανακούφιση από τον πόνο τον αρθρώσεων αλλά και μυοσκελετικούς πόνους, το CH-Alpha joint Gel κάνει θαύματα.

Πρόληψη

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σημαντικό λοιπόν είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν υπερβολική πίεση στην άρθρωση.

Η προληπτική λήψη σκευασμάτων όπως το CH-Alpha που προωθούν την ανάπλαση των χόνδρων βοηθά επίσης στην διατήρηση των αρθρώσεων σε καλή κατάσταση ώστε να μην νιώσουμε πόνους στο μέλλον.

Χαρείτε την ζωή με CH-Alpha με καινοτόμα βιοενεργά πεπτίδια που αναπλάθουν τις αρθρώσεις σας!

Στα φαρμακεία από τη ΒΙΒΑΦΑΡΜ Α.Ε.


Πεντέλης 110, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 26, Τηλ.: 210 8034403, Fax: 210 8034495


www.vivapharm.gr email: info@vivapharm.grSource link