Τέταρτοι ακριβότεροι παγκοσμίως στα τρόφιμα

Η τέταρτη πιο ακριβή χώρα του πλανήτη στα τρόφιμα είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα τιθάσευσης της ακρίβειας δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο! Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στη χώρα μας τρέχει χωρίς φρένα, καθώς τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 6,7% από το 8,3% τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Βέβαια είδαμε και μια μείωση του πληθωρισμού στην ενέργεια (2,1% τον Φεβρουάριο και 5,7% τον Ιανουάριο), ενώ ο γενικός δείκτης πληθωρισμού μειώθηκε ελαφρώς, από το 3,1% τον πρώτο μήνα του 2024 στο 2,9%.

Πάντως, στις χώρες που παρακολουθεί ο ΟΟΣΑ ο συνολικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,7%. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

● Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στα 3/4 των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία και τη μεγαλύτερη άνοδο στην Τουρκία.

● Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν κάτω του 2% σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ και παρέμεινε αρνητικός στην Κόστα Ρίκα.

● Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να μειώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,3% τον Ιανουάριο, και αυξήθηκε μόνο σε τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ.

● Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από τον ονομαστικό πληθωρισμό για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021.

● Ο πληθωρισμός της ενέργειας στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε, αλλά παρέμεινε μετρίως αρνητικός, στο -0,5% τον Φεβρουάριο, παρά τον ισχυρό ενεργειακό πληθωρισμό στην Τουρκία και την Κολομβία.

● Ο βασικός πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) συνέχισε να μειώνεται, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 6,4% ανακλώντας τις σταθερές τιμές των υπηρεσιών.

● Στη ζώνη του ευρώ ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το 2,8% τον Ιανουάριο.

● Η μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων ήταν περίπου διπλάσια από αυτήν του ΟΟΣΑ, ενώ ο πυρήνας μειώθηκε με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν του ΟΟΣΑ.

Τον Μάρτιο του 2024 η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat έδειξε άλλη μια πτώση στη ζώνη του ευρώ (στο 2,4%) και στον δομικό πληθωρισμό (στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο), με επιβράδυνση της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

«Αποδίδουν τα μέτρα!»

Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά, στη δική μας χώρα η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει… και από τον «εισαγόμενο πληθωρισμό» περνάει πλέον στον «κλιματικό πληθωρισμό» για να δικαιολογήσει την ακρίβεια! Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ισχυρίζεται πως τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση αποδίδουν, καθώς, όπως είπε, «τον τελευταίο μήνα σε κάποιες αλυσίδες ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 0,4%».

Δεν αναφέρει όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ο οποίος κατέγραψε περαιτέρω αύξηση τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 26% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Δεν προχωρά σε καίριες παρεμβάσεις ούτε βλέπει πουθενά ολιγοπωλιακή δομή σε κανέναν κλάδο, ακόμη και όταν η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ξεκάθαρα ότι «έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη»!

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία λέει σαφώς ότι «η αύξηση των τιμών καταναλωτή υπερέβαινε την άνοδο του ενεργειακού κόστους και, κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός σε κάποιο βαθμό οφείλεται σε αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ακόμη πως η ανάλυση με βάση στοιχεία εθνικών λογαριασμών έδειξε μεγάλη αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Μάλιστα για τα έτη 2021 και 2022 οι ρυθμοί μεταβολής του δείκτη περιθωρίων κέρδους για το σύνολο της οικονομίας ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση 4% και 9% αντίστοιχα».

Αθέμιτη κερδοφορία

Η κατάσταση αυτή άλλωστε είναι φανερή και στην κοινωνία, αφού όπου και να κοιτάξουν οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές να καλπάζουν… Το γάλα που πωλείται στη χώρα μας έχει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη, μετά την Εσθονία. Ωστόσο το αγελαδινό γάλα φεύγει από τους παραγωγούς σε τιμές που κυμαίνονται από 0,48 ευρώ έως 0,52 ευρώ το λίτρο.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η τιμή του επώνυμου φρέσκου γάλακτος κυμαίνεται από 1,49 ευρώ έως 2,29 ευρώ το λίτρο, στη Γερμανία το ένα λίτρο επώνυμου φρέσκου γάλακτος στοιχίζει 1,02 ευρώ, στην Ισπανία 1,08 ευρώ και στην Πορτογαλία 1,01 ευρώ.

Το κατσικίσιο γάλα έχει ακόμα πιο «τσουχτερή» τιμή. Το φθηνότερο γάλα κατσίκας πωλείται στα 2,80 ευρώ το λίτρο και το ακριβότερο φτάνει μέχρι και τα 3,16 ευρώ. Σε περίπτωση που το κατσικίσιο γάλα είναι βιολογικό η τιμή αυξάνεται σε 3,36 ευρώ το λίτρο.

Η τεράστια απόκλιση της τιμής από τον παραγωγό στο ράφι σε συνδυασμό με την αύξηση των περιθωρίων κέρδους της βιομηχανίας, που ξεπέρασε το 25% την περίοδο 2020 – 2021, δείχνουν πώς η αθέμιτη κερδοφορία στις πλάτες των καταναλωτών συνεχίζεται.

Στα καύσιμα η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωζώνη… ενώ παράγοντες του κλάδου προεξοφλούν ότι αναμένεται και νέα αύξηση στη βενζίνη προς το Πάσχα!

Στο κρέας έχει επίσης πετάξει η τιμή, αφού, σύμφωνα με την Eurostat, το μοσχάρι έχει αυξηθεί κατά 4,5%, το χοιρινό κατά 7,9% και τα αμνοερίφια κατά 7,2%, κατατάσσοντας έτσι την Ελλάδα ως την έκτη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί ότι η Ελλάδα έχει και από τους πιο χαμηλούς μισθούς στην Ε.Ε., τότε η ακρίβεια των τροφίμων ομοιάζει με θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων πολιτών! Θυμίζουμε δε ότι την τελευταία διετία ο μέσος πραγματικός μισθός έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 9,4%, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. μειώθηκε 5,3%.

Ας μην μιλήσουμε για τους καταποντισμένους μισθούς και τις συντάξεις στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, οι οποίοι, ακόμη και με την τελευταία αύξηση, δεν έχουν φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα, με τον πληθωρισμό να επιμένει, αφού δεν υπάρχει πραγματικός έλεγχος της αγοράς.

Πηγή: topontiki.gr

Πηγή

Έσκασε το teaser trailer της νέας ταινίας Joker: Folie à Deux (vid)

Δημιουργός και Αρχισυντάκτης του Techsmart.gr καθώς επίσης και πολλών επιτυχημένων ιστοσελίδων.
Μεγάλος fan της τεχνολογίας και Online Marketing Specialist θα τον βρείτε online όλο το 24ωρο.

Πηγή

Η «ΕΥΧΗ» είναι τώρα διαθέσιμη αποκλειστικά στο Disney+ (video)


04 Apr Η «ΕΥΧΗ» είναι τώρα διαθέσιμη αποκλειστικά στο Disney+ (video)

Η ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωτότυπη μουσική, των Walt Disney Animation Studios, «ΕΥΧΗ», είναι τώρα διαθέσιμη αποκλειστικά στο Disney+, καλωσορίζοντας τους συνδρομητές στο μαγικό βασίλειο του Ρόσας, όπου η Άσα, μια έξυπνη ιδεαλίστρια, κάνει μια ευχή τόσο δυνατή που την ακούει μια κοσμική δύναμη, μια μικρή μπάλα απεριόριστης ενέργειας, που ονομάζεται Αστέρι. Μάθετε περισσότερα στο www.disneyplus.com.

Στην υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ταινία, «ΕΥΧΗ», η Άσα και το Αστέρι, αντιμετωπίζουν έναν τρομερό εχθρό, τον αρχηγό του Ρόσας, τον Βασιλιά Μαγκνίφικο, για να σώσουν την κοινότητά της και να αποδείξουν ότι όταν η θέληση ενός θαρραλέου ανθρώπου συνδεθεί με τη μαγεία των αστεριών, μπορεί να συμβούν θαυμαστά πράγματα. Με τις φωνές της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού Ariana DeBose ως Άσα, του Chris Pine ως Βασιλιά Μαγκνίφικο και του Alan Tudyk, του αγαπημένου κατσικιού της Άσα, Βαλεντίνο, η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Chris Buck και της Fawn Veerasunthorn, ενώ την παραγωγή υπογράφουν οι Peter Del Vecho και Juan Pablo Reyes Lancaster Jones. Η ταινία «ΕΥΧΗ» είναι σε σενάριο των Jennifer Lee και Allison Moore, πρωτότυπα τραγούδια από την Julia Michaels και τον Benjamin Rice και πρωτότυπη μουσική από τον συνθέτη Dave Metzger.

Πηγή

Η Honda Motorcycles στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024


04 Apr Η Honda Motorcycles στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Posted at 23:51h
in LIFE TECH
by Soustas

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη θα συμμετέχει με τη Honda Motorcycles στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 η οποία ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 και θα έχει διάρκεια μέχρι και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024.

 

Η Honda Motorcycles θα έχει εντυπωσιακή παρουσία σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο όπου οι επισκέπτες και λάτρεις της κορυφαίας ιαπωνικής μάρκας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά την πιο διευρυμένη γκάμα της σε όλες τις κατηγορίες όπως Scooters, Cubs, Adventure, Street, Off-Road, Touring, 125cc και Super Sport.

 

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν στο κοινό η νέα streetfighter της Honda CB1000 Hornet και το μεσαίου κυβισμού «κόσμημα» της Honda στη supersport κατηγορία CBR600RR που αποτελούν τους δύο «θρύλους» που επιστρέφουν φέτος στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στο περίπτερο της Honda, περίοπτη θέση θα έχουν η γυμνή τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού CB650R καθώς και η CBR650R. Το 2024 είναι μια σημαντική χρονιά για την CBR650R. Μπορεί το ανανεωμένο στυλ και το αγωνιστικό της DNA να είναι τα πρώτα που θα τραβήξουν την προσοχή, ωστόσο αυτή η μοτοσυκλέτα – μαζί με τη γυμνή αδελφή της, CB650R – θα μείνουν στην ιστορία ως οι πρώτες Honda που έχουν την επιλογή αλλαγής ταχύτητας με την πρωτοποριακή τεχνολογία E-Clutch. Με αυτή την καινοτομία, η Honda ανοίγει νέους ορίζοντες στους φίλους των δύο τροχών, κάνοντας την οδήγηση ακόμα πιο ευχάριστη και συναρπαστική για αναβάτες ανεξαρτήτως ηλικίας, δεξιοτήτων και επιπέδου εμπειρίας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και το ολοκαίνουργιο EM1 e:, το πρώτο δίτροχο ηλεκτρικό όχημα της Honda που παρουσιάζεται στην Ευρώπη με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ιδανικό για τη γενιά αναβατών που σέβεται το περιβάλλον.

Εξίσου σημαντική παρουσία θα έχει η NX500, η διάδοχος της best-seller μικρής adventure μοτοσυκλέτας CB500X, η οποία είναι κατάλληλη για κατόχους διπλώματος κατηγορίας A2.

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από την Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024, η ναυαρχίδα της Honda Motorcycles. Οι νέες  CRF1100L Africa Twin Adventure Sports και CRF1100L Africa Twin αναβαθμίζονται σημαντικά με εξοπλισμό για μεγάλες αποστάσεις που ενισχύει ακόμα πιο πολύ τις ταξιδιωτικές τους ικανότητες για όσους θέλουν να φτάσουν πολύ μακριά!

 

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 έρχεται για ακόμη μία χρονιά να γράψει νέα σελίδα στην ελληνική αγορά των δύο τροχών καθώς φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών Ελλάδος (ΣΕΜΕ), γεγονός που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη  δυναμική στη διοργάνωσή της.

Χιλιάδες λάτρεις της μοτοσυκλέτας δίνουν ραντεβού στο Metropolitan Expo από τις 10 έως και τις 14 Απριλίου 2024.

 

Σας περιμένουμε!

 

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 14.00 – 21.00, Σάββατο – Κυριακή 10.00 – 21.00

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση moto-expo.gr/

 

honda-motorcycles.gr/

Πηγή

Skroutz: Επένδυση σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο


28 Mar Skroutz: Επένδυση σε νέες αποθήκες στον Ασπρόπυργο

Posted at 11:01h
in BUSINESS
by Soustas

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, επενδύει σε νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις αποκλειστικής χρήσης στον Ασπρόπυργο Αττικής συνολικής έκτασης 25.000 τ.μ. Η νέα επένδυση έρχεται να δώσει σε ακόμα περισσότερους συνεργάτες εμπόρους πρόσβαση σε κορυφαίες υπηρεσίες αποθήκευσης προϊόντων και διεκπεραίωσης παραγγελιών.

Οι νέες σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι στρατηγικά τοποθετημένες και εύκολα προσβάσιμες, με χώρους αποθήκευσης που φτάνουν τα 11.000 τ.μ. και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 30.000 μοναδικούς κωδικούς προϊόντων. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας ακόμη περισσότερων κατηγοριών προϊόντων. Με τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης παραγγελιών, διεκπεραιώνονται έως και 5 φορές περισσότερες παραγγελίες, ξεπερνώντας τις 7.000 ημερησίως. Η νέα αποθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο και οι διαδικασίες της πραγματοποιούνται εξ’ ολοκλήρου από μέλη της ομάδας του Skroutz.

Η υπηρεσία Fulfilled by Skroutz έχει πολλαπλά οφέλη για εμπόρους και καταναλωτές. Το Skroutz αναλαμβάνει τη διαχείριση της αποστολής των παραγγελιών με ταχύτητα και αξιοπιστία, το κόστος των υλικών συσκευασίας, καθώς και τις επιστροφές προϊόντων. Οι έμποροι μπορούν να προσφέρουν αυτόματα την υπηρεσία Same Day Delivery και Express παράδοση, ακόμα και εάν το κατάστημά τους βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο της χώρας. Οι καταναλωτές από την άλλη απολαμβάνουν γρήγορη ανταπόκριση και κατ’ επέκταση καλύτερη εξυπηρέτηση με την υπηρεσία Express παράδοση στην Αττική, σε συνεργασία με την Skroutz Last Mile.

Ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, CEO και Co-Founder της Skroutz, δήλωσε σχετικά: «Η παροχή καινοτόμων υπηρεσιών συλλογής και αποστολής παραγγελιών με μηδενικό ποσοστό αστοχιών είναι ένα στοίχημα που η υπηρεσία Fulfilled by Skroutz έχει κερδίσει όλο το διάστημα λειτουργίας της. Όραμά μας από την αρχή είναι η ανάπτυξη των συνεργατών μας και η τέλεια αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών. Και οι νέες αποθήκες μας επιτρέπουν να επενδύσουμε και στους δύο αυτούς στόχους μας.»

Πηγή

Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Την τελευταία θέση στην Ευρωζώνη και την προτελευταία στην Ε.Ε. των 27 μετά τη Βουλγαρία κατέχει η Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ). Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για το 2023, ο σχετικός δείκτης για την Ελλάδα είναι μόλις στο 67, όταν το 100 αντιπροσωπεύει το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Όπως σημειώνει η Εurostat, οι διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι αξιοσημείωτες, με το Λουξεμβούργο να βρίσκεται στην κορυφή, με 140% πάνω από το μέσο όρο. Το γεγονός ερμηνεύεται εν μέρει από το ότι στο κρατίδιο εργάζεται μεγάλος αριθμός κατοίκων του εξωτερικού, οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ χωρίς να ανήκουν στον μόνιμο πληθυσμό, ενώ οι καταναλωτικές τους δαπάνες τους προσμετρόνται στις εθνικές στατιστικές των χωρών που κατοικούν.

 

Πηγή: www.rosa.gr

Πηγή